Pages

Wednesday, June 29, 2011

gigi gugu gaga

Assalamualaikum.. Bismillahirrahmanirrahim...


Makan sudah, Asar pun sudah... Alhamdulillah (segala pujian hanya untuk Allah)... Masa tengah siang-siang lada kering (ayah nak masak asam pedas), ada iklan kat TV pasal colgate plax...perasan tak yang dia dok kumuh-kumuh sepanjang hari.. hehe, memang betul iklan ni buat lawak.... teeth care punye pasal...betullah tu..s emua manusia perlu menjaga kebersihan.. gigi ke,rambut ke,telinga ke,ape ape ke..sebab bila bersih,badan sihat..kan..hygiene! hygiene!

Tapi...tapi.....
Apa kata QH kita tentang hal ni? Adakah muslim takde rujukan dalam hal ni? eh, mana boleh... sedangkan hal kita membuang air pun QH kita ada bagi tips, takkan hal simple sepeti menggosok gigi tidak tersenarai...kan kan... emppph...bayangkan keadaan ni....

#1
MSLM a : Assalamualaikum, jom kita pergi surau.....

MSLM b : Emmm errrr..... ente ni tak gosok gigi seminggu ke.... taknalah gi surau dngn ente.

#2
MSLM a : Salam, petang-petang ni eloklah kita pergi jogging drpada hang dok pikiak bnda bukan-bukan kat bilik tuh, mai mai...

MSLM b : oooo okey, jom-jom (dalam hati : pehhhhh mulut die! gua tak kisah nak perli-perli gua, tp adik gua pun reti gosok gigi la bro)

#3
MSLM a : Encik, nak mintak tolong, mustahak ni, toilet kat mana...? (kebetulan disuatu tempat yang bising dan terpaksa berbisik-bisik brulang kali)

MSLM b : emm tandas? kat hujung tu je... (dalam hati : takyah lah ulang banyak-banyak kali)

Pengajaran kat sini bukan lah orang yang nak buat baik tak gosok gigi la...bukan...kome ni....Saya nak cakap kat sini, andai kata dalam satu keadaan tuh kita terpaksa berkomunikasi sama ada dalam konteks mengjak ajak ayam, perbualan harian, menyoal manusia, atau ape-ape pun keadaan, byangkan kalau nafas kita berbau, atau mulut tidak dalam keadaan bersih.... ini mengundang fitnah kepada agama....dan memalukan diri kita jee.. takkan nak bermonolog sepanjang hari jak??? mana bisa sih.....

Dari Abu Hurairah ra,Rasulullah SAW bersabda : Kalau aku tidak khuatir menyusahkan orang beriman atau umatku, nescaya akan aku perintahkan untuk menggosok gigi setiap kali bersolat. (Muslim:252)
bangun pagi, gosok gigi, seperti dalam, hadis Nabi.. lalalala

Saya ada juga amalkan ini, Alhamdulillah, solat pun bertambah khusyuk, nafas, insyaAllah lalat masih hidup bila lalu depan...bukan ape, tu secara logik la... waktu pagi bfore Subuh kita dah start misi gosok gigi, (lepastu memng tak ngantuk la kan), then pagi gi keje....sampai lunch...lpas lunch biasenya solat zuhur,sblum zuhur kita gosok lg....tu klau kita ikut hadis... :) pas tu ptg...masa Asar, masa Maghrib dan Isyak, time nak tidur... memang betullah Islam ni jaga kita...apatah lg kebersihan.....ni baru bab gigi..hehe, terharunya...

Ini berdasarkan hadis dari Hudzaifah RA dia berkata :
Adalah Rasulullah SAW apabila bangun daripada tidur di waktu malam, Baginda SAW membersihkan mulutnya dengan bersiwak (gosok gigi). (Sahih Muslim:255)

Jadi pengajaran kali ni, JOM GOSOK GIGI SECARA GUGU DAN GAGA :) Semoga mulut dan hati kita sentiasa wangi&suci! Amin, insyaAllah..

QH itu ialah qudwah hasanah (contoh terbaik kita siapa? mestilah Dia....TCO : Muhammad s.a.w.)

jika anda rasa blog ini membantu, sebarkan lah kepada manusia lain juga. insyaAllah. semoga Allah bersama kita.

wordless wednesday #1

Assalamualaikum wbt...Bismillahirrahmanirrahim..

Tuesday, June 28, 2011

selamat bertunang kak zakiah!

Assalamualaikum wbt, Bismillahirrahmanirrahim..

Awal-awal before cuti semester 2 lagi,kak zakiah dah cop sy, undang sy ke majlis pertunangan beliau.... dlam hati berbunga-bunga,seronok,bersyukur,gembira,seronok lagi sebab yela,orang yang rapat dengan kita suatu masa dahulu,yang pernah berkongsi katil tidur,yang pernah berjimba-jimba?. hehe..jimba tu hape..bukn jalan-jalan ke...yang pernh berkongsi misi hidup,yang pernah menangis samesame bwah langit hitam, yang pernah meluahkan macam-macam..

Tapi,takde rezeki, kami tak dapat berjumpa juga setelah agak-agak 3 tahun terpisah... Pada hari yang sama, sepupu saya juga bertunang, kak Aisha (anak pakcik Salam). Pertunangn kak Zakiah yang bertemakan hijau daun pisang berjalan dengan lancar, Alhamdulillah..kalau tak silap,hehe..(kalau akak baca ni), betul kn en Khairi tu jejaka yg akk cite dengan una dulu...? Ye,walaupun una tak ingat namanya tapi una ingat, dia kerja kat laut...Akhirnya...note kat sini, cinta sejati tu kekal abadi sebab Allah dah tulis sebelum kita diciptakan di Lauh Mahfuz...

tulisan kak Siti Zakiah yang menggamit memori. Sinar fm :)
Alhamdulillah sekarang kak Zakiah menyambung pelajaran di UPSI dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak...Dan sekarang berada dalam program pertukaran pelajar ke Manila... Akk fly dlu nampaknya.. hehe..Dulu kalau taksilap akk nak amik bidang farmasi kan...lepas tu kita rancang nak buka klinik sama-sama... tapi semua tu takdir Allah.. Dia sebaik-baik perancang dan akk nampak lebih bahagia sekarang...Untunglaa.. hehe..una pulak bila kak? mungkin lama lagi.........

Kak Zakiah sebenarnya senior saya di MRSM Muar...terlalu bnyak pengajaran dan tarbiyah ketika saya form 4..dan beliau form 5 waktu itu.. Sebagai Badan Wakil Pelajar(BWP), sudah tentu beliau sangat bizi dan kadang-kadang menangis sebab tak ckup masa nak stdy SPM...una suka tngok akk nangis sebab comel...untunglaa en Khairi kite...hehe...Bukan sekadar beliau BWP yang disegani, beliau juga ialah Amirah(ketua perempuan) untuk Amal Islami (badan dakwah) Mrsm Muar pada tahun itu...

Saya tak kisah apabila ada orang cakap saya kawan dengan kak Zakiah sebab nak populariti konon...hehe,kalau betullah macam tu,mungkin sampai sekarang saya tak amik kisah hal peribadi kak Zakiah saya ni...korang mulut....hehe..biase la manusia...yang penting kita tahu apa yang kita buat...time una kena tinggal dengan parents, homesick, memang sangat terharu dan pilu lah org kate....tapi akk terus bg semngat dan buat muka comel... Akk pernah berpesan pd una....
     
"Biar orang nak cakap apa,biar apa pandangan orang,asalkan kita tau siapa kite yang sebenarnya & Allah masih sayangkan kita sebagai hambaNya"

Memang! semua yang berlaku bukan lah kebetulan, tapi sebuah takdir. Pengenalan saya dengan kak Zakiah walaupun kejap, waktu itu menjadi 'turning point' bagi saya..... heppinya.. mungkin akk tak pernah tahu atau buat-buat tak tahu kottt ^^ Satu hari tu akk bagi pinjam tudung akk yang labuh warna pink..Akk pakaikan una dan puji macam-macam... Mungkin sebab termakan puji tu, una terus pakai.. hari demi hari..(hari-hari jumpa muka akk), una pakai juga..mungkin awal-awal tu bukan niat sebab Allah, sebab una memng jahil waktu itu...Tapi Alhamdulillah, Allah Maha Luas Kasih Sayangnya... Sehingga hari ini...semoga akk mendapat imbalan dari Allah s.w.t yang Maha Adil...

kak Zakiah yang dirindui...
 Naik Tingkatan 5, una tak-sangka una jadi Dorm Captain bagi adik-adik junior..Sifat akk, bnyak mempengaruhi una..sifat akk yang lemah lembut, penyayang, carry junior? hehe dan pentingkan agama tu buat una sedikit sebanyak kuat tahun berikutnya...Memang, konflik itu berlaku...tapi itulah kehidupan....u said that....

"Jadilah seperti pantai yang setia menunggu walaupun dihempas ombak yang menggila setiap waktu...tak melawan bahkan sabar dengan keadaan itu...pantai tak lari setiap kali keganasan ombak datang padanya...Tetap sabar & redha...."

Begitulah berlalu tahun baharu tanpa akk disisi.. Alhamdulillah dikurniakan Junior yang ramai dan rasa sayang pada diorang sentiasa membuak...entahla, takdela rasa nak marah-marah diorang tapi tetap terus amar makruf nahi mungkar.. mungkin dulu nilah perasaan akk bile nasihatkan una...Alhamdulillah, sungguh tak cukup pujian bagi Allah... terlalu banyak nikmat yang dikurniakan...

Dan segala kenangan manis dan masin sebagai Dorm Captain ATT tidak pernah padam.. banyak sangat memori daun pisang yang terukir dihati...MRSM Muar 084 akan dirindui....Dan saja, nak jeleskan akk, tahun tu, una dpat lagi bnyak surat dan hadiah daripada junior.hihihi.. gurau je...tapi tu tak penting, yang penting una sayang akk dan semoga akak bercinta sehingga ke syurga! amin.. En Khairi dan Kak Siti Zakiah..

bear tu dr Suryana, junior MRSM muar.. tengss :')
Inilah 7 golongan manusia yang mendapat perlindungan di hari yang tiada perlindungan kecuali perlindnganNya, Rasulullah Sallahu alaihi wasalam bersabda:
عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ رَضِى اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمُ اللهُ فِى ظِلِّهِ يَوْمَ لاَظِلَّ إِلاَّ ظِلُّهُ: إِمَامٌ عَادِلٌ، وَشَابٌ نَشَأ فِي عِبَادَةِ رَبِّهِ، وَرَجَلٌ قَلْبُهُ مُعَلَّقٌ فِى الْمسَاجِدِ، وَرَجُلاَنِ تَحَابَّا فِى اللهِ، اجْتَمَعَا عَلَيْهِ وَتَفَرَّقَا عَلَيْهِ، وَرَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ فَقَالَ: إِنَّى أخَافُ اللهَ، وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ فَأخفَاهَا حتَّى لاَ تَعْلَمُ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِيْنُهُ، وَرَجُلٌ ذَكَرَ اللهَ خَلِيْلً فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ.

Terjemahan:
Daripada Abi Hurairah (ra) bahwa Rasulullah (sallallahu alaihi wasalam) bersabda: Ada tujuh golongan yang akan mendapat perlindungan Allah pada hari yang tiada perlindungan kecuali perlindunganNya:

1. Imam (pemimpin) yang adil.
2. Pemuda yang taat kepada Allah sejak kecil.
3. Lelaki yang terpaut hatinya dengan masjid.
4. Dua orang yang saling kasih-mengasihi karena Allah.
5. Lelaki yang diajak oleh wanita yang mempunyai kedudukan dan cantik, lalu ia berkata: “Aku takut kepada Allah”.
6. Orang yang bersedekah secara sembunyi sehingga tidak mengetahui tangan kirinya apa yang diberi oleh tangan kanannya.
7. Orang yang bermunajat kepada Allah sambil menggelinangkan airmatanya.
[Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim].

#2 wordless you :
Tak perlu mengharapkan teman seteguh Ibrahim andai diri tak sekuat Siti Hajar,Mengapa mengharapkan teman setampan Yusof jika kasih tak setulus Zulaikha..

jika anda rasa blog ini membantu, sebarkan lah kepada manusia lain juga. insyaAllah. semoga Allah bersama kita.

pagi selasa yang mencemaskan

Assalamualaikum..Bismillahirrahmanirrahim..

Seperti rakan-rakan seusia yang lain, kebanyakkan dari mereka sedang bercuti-holiday mood on lah katakan...lebih-lebih lagi yang nak sambung degree,memang 4 bulan cutinya sampai habis raya nanti... (ini cuti ke ape) hehe. macam pekerjaan 'penganggur sementara'. modus operandinya, nk senangkn pihak U, so time masuk degree, semua sebaya lah gitu gaknye.(ampaian andaian). husna juak cuti tapi 2 bulan je.. akk ckap sebab 'anda sperti budak sekolah, so cuti mcm budak sekolah juge'. ni mesti perli.mungkin dlam fikiran die budak-budak intec agak skema dan sangat tertakluk kepada peraturan. -.-"

So pagi-pagi ni lepas baca Mathurat (baru nk istiqomah kan balik),cik C3 pun jerit-jerit....ingatkan pasal hal malam tadi....rupanya yang call tu ayah...huhu...ehm...

ayah:assalamualaikum.

una:(dalam hati...emm baru je td jumpa) waalaikumsalam. ye ayah..knapa..

ayah:boleh mintak tolong tak..?tolong gi sekolah ain tngok kan kaki dia,ok tak..

una:kenapa..(maksudnya kenapa dengan kaki dia.....mcm nak gelak pun ade, sbb knapa kaki dia?)

ayah:takde, td masa hantar die, ayah terlanggar kaki die.. kene tayar kereta...ayah tak perasan dia naik semula kereta lepas dh turun...

una:la yeke....penyek ke??

ayah:tak tahula, pergi tengok dia kejap ea..mintak tolong...luka ke,melecet ke..

una:okey. (hmm knapa time tu sy tak ucap insyaAllah ek. huhu selalu msej je beriye tulis.ni kena betulkan nihh)
ain-kenangan di Penang.

so,bila sampai sekolah dia, Alhamdulillah semuanya oke belaka...dh ketawa-ketawa tu oke la kot..kelas ain tingkat 3,pagi-pagi lagi dah exercise hoke.punye la puas cari die,main kat tandas rupanya..tu tak habis-habis betulkan tudung lah tu. hehe.. fitrah orang pmpn (sentiasa nk nampak kemas ke cun??)..alahai generasi ku.......semoga Ain membesar dengan lingkungan Rahmat Allah. amin....

memang ramai budak sekolah time lalu balik tadi...besnye mereka pagi ni, Malaikat sentiasa menaungi orang yang menuntut ilmu......bertindih-tindih Malaikat sampai ke langit..... untunglaa..... sampai kat satu simpang, memang la kene benti jap sbb nama pun simpangkan... adela sekelompok remaja.. kawasan terbuka...berasap-asap... :'( Ya Allah..... kalau dulu, nk berasap-asap pun dalam tandas...tu kire takut kena buang sekolah.... ni dah la depan orang ramai, dekat pulak kawasan sekolah-sekolah rendah, hmm mcam mane ni bro...takut gua...... camne lau adik gua nampak...lu bro malukan gua aaaaa....... sedihnya... bukan ape, mrokok tu sah-sah la nampak mcam xberadab lebih-lebih lagi di pagi yang mulia memakai baju sekolah yang mak bapak gosokkan..

Wahai adinda putera puteri ku,
jangan kau buangi masa mu,
dengan perkara dan aktiviti tak bermutu,
kelak kan menangis tak berlagu....

Wahai adinda putera puteri ku,
kau rasa kau keseorangan disitu,
jangan khuatir dan jangan jemu,
kami disini (kakak abangmu) sntiasa menyokongmu!

saya pernah terdetik nak sangat jumpa buat konfrontasi ramai-ramai dengan budak-budak sekolah...kita terangkan betul-betul pada diorang.. 'kenapa hidup ini perlu dijalani'..saya jatuh cinta dengan budak sekolah..wajah-wajah suci mereka,kehidupan mereka....rasa rugi sangat kalau mereka hilang arah......

Bismillahirrahmanirrahim..
"Maka apakah kamu mengira bahwa Kami menciptakan kamu main-main(tanpa ada maksud) dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?" (Surah Al-Mu'minun 23:115)

tujuan hidup manusia

1."Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku" (Surah Az-Zariyat 51:56)

2. "Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat,"Aku hendak menjadikan khalifah di bumi......Sungguh Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (Surah As-Sajadah 2:30)
Sifirnya begini........TELUR!
Telur mengandungi 2 bahagian kan kan? hehe. kita belajar biologi sikit. sebab sains tu tak pernah berpisah dengan agama :)

adakah kuning telur atau putih telur yang lebih penting? yang mana lebih utama?
adakah kuning(anak) atau putih(makanan yang menyaport anak ayam)?
jadi yang jawab kuning angkat tangan! yang putih angkat tangan!
Alhamdulillah semua jawab jawapan yang ketiga.......dua-dua sama penting....

Begitulah dalam kehidupan kita....matlamat hidup(kuning telur) seperti yang dinyatakan diatas (yang dua tu tadi) dan alat(putih telur).....sama - sama penting..alat ni wasilah atau sesuatu medium yang dapat menyaport matlamat...faham..? dua - dua sama penting.. seperti yang anda jawab di atas... :) jadi belajar untuk apa? untuk capai matlamat... jadi makan untuk apa? untuk capai matlamat.... jadi berkahwin untuk apa? untuk mencapai matlamat.... khalifah dan ibadah...

jadi buat students,adik-adik sekalian.....ingatlah, di sekolah barulah permulaan....kehidupan diluar jauh lebih mencabar dari sekarang...jangan biarkan telur putih yang terlebih-lebih kelak kuning telur akan rosak....begitu juga jika terlebih-lebih kuning telur sehingga putihnya diabaikan....kehidupan dunia dan akhirat seiring... seimbang.... begitulah...

husna merindui  zaman sekolah, kerana ianya lebih indah dari zaman kolej dan kerja i thinkk. malam tadi husna dah ekspress kan something.. semoga itu yang terbaekkk..... saya bukan meninggalkan tapi saya pilih bermujahadah. :')


#1 wordless you :
"Allah-lah yang menundukkan laut untukmu agar kapal-kapal dapat belayar di atasnya dengan perintahNya dan agar kamu dapat mencari sebahagian kurniaNya, dan agar kamu bersyukur." (Surah Al-Jasiyah 45:12)

jika anda rasa blog ini membantu, sebarkan lah kepada manusia lain juga. insyaAllah. semoga Allah bersama kita.