Pages

Saturday, November 10, 2012

Sunatullah dan Graph (Michaelis Menten)

Bismillah Bismillah.
Semoga Allah memberi ketenangan kepada setiap pencintaNya,
dan mengukuhkan tahap keimanan yang sentiasa yazid wa yankuz. (Naik dan turun).


Bertitik tolak dari ASK ISK (ini sejarah kita), program yang membuka mataku kembali setelah sekian lama tidak merasai kesentapan dada apabila datang ke program.

Nak mula dengan mana dahulu? Graph Biochem @ Graph ISK? 
Masing-masing boleh pilih. Kalau nak yang biochem, teruskan baca disini, kalau nak ISK dulu, boleh jump ke bawah. InsyaAllah.

Kalau kita tengoklah, dari sekolah rendah kita dah start belajar graf graf semua ni kan? Contohnya, effect of light on the rate of photosynthesis. Semudah itu. Kalau ikutkan, terlalu banyak graf yang kita dah jumpa. Betul kan? Tak dapat disangkal lagi sebab, graf sangat sesuai digunakan lebih-lebih lagi untuk me....maparkan (show) overall reaction tersebut. (itu yang saya pasti. kalian?)

Jadi, saya ambil contoh yang mudah, iaitu graf 'effect of subtrate concentration on enzyme activity'. Di level ini, graf ini dikenali sebagai 3M, Mr Michaelis Menten. Nampak hensem disitu. Graf ni dikenali sebagai graf Michalis Menten kinetics sebenarnya.

Graf ni menunjukkan bentuk hiperbolic, dan sangat common. Saya pasti, semua orang pasti tahu. Kalau subtrate concentration is very low, all the reactive sites are not occupied. So, as subtrate concentration bertambah, the velocity of the reaction akan bertambah, in directly proportional manner. Ye tak?
Michaelis Menten Kinetics Graph

Tapi, bila subtrate concentration is very high, semua active sites di occupied atau fully loaded with substrate. The enzyme are fully saturated. So, velocity time ni adalah maximum. So, further increase, will not alter the velocity. Wahhah.

Macam tulah, hakikatnya. Dan saya sangat-sangat amat yakin, apabila bertanya, apakah optimum temperature untuk enzyme act the best?? Pastinya semua menjerit 37 degree celcius. Sebab itu common dan tak berubah sejak form 4 kita study, kan?

Begitulah hakikat yang sebenarnya. Contoh lain lagi yang tak melibatkan graf, hmm, takat didih air berapa? 100 degree celcius kan? Sunatullah ini, ketetapan hukum ini, law of nature ini, tidak akan pernah berubah, sepanjang zaman. Terlalu banyak hukum sains yang menekankan tentang law of nature.

Mari kita tadabbur dahulu........

"Demikianlah hukum Allah (sunnatAllah) yang telah berlaku sejak dahulu, kamu sekali-kali tidak akan menemukan perubahan pada hukum Allah itu."  (Surah Al Fath 48:23)

Apa yang kita rasa..??

Di saat kita merasakan, kita ini macam takde kaitan dengan hukum alam, percayalah, Allah tidak menciptakan segalanya dengan sia-sia. Di saat kita sedang sibuk lalai menelaah grapf Mr Michaelis Menten ini, sebenarnya ada BENDA lebih BESAR yang mahu Allah sampaikan. 

Renungkan..

Kalau kita lihat semula kepada sejarah Islam ye, ia sendiri mempunya sebuah graf yang memang tidak di ajar di mana-mana kelas universiti kerana grafnya sangat haybat dan...................... melahirkan perubahan yang besar bagi satu ummat. Hebat!

Graf yang melibatkan diri kita sebenarnya. Graf yang dikaji tentang peradaban hidup manusia. Graf yang bukan sekadar untuk enzyme, scientific reaction mahupun fizik, tapi graf tentang MANUSIA. kita lah kan?

MasyaAllah, saya selalu terfikir,adakah kita ni telah kehilangan 'something' dalam diri kita. Kita 'lost' dalam dunia kita. Tapi sebenarnya, kita ni benar-benar lalai rupanya. Kita terlupa akan tujuan hidup kita, kita cuba tidak mengikut graf kehidupan kita, so, terlahir banyak JIWA-JIWA yang sakit. Sakit yang bukan sementara, tapi dah berkembang menjadi kanser, barah. Ubatnya ada. Tapi, kita sendiri memilih tidak mahu mengambilnya. Kita sombong!

Tak berapa jelas. Harap dapat mencari.

Kita rasa tak? kadang-kadang kita ni macam robot, hidup untuk terus hidup, mencari-cari tujuan hidup, mencari makna kehidupan, letih bekerja tanpa matlamat dan kejelasan yang benar. Tidak berpaksi pada Tuhannya yang menciptakannya. Hidup untuk mencukupkan cycle kehidupan. Penat dan kemudian meninggalkan alam dunia ini. Nauzubillah. Mari sama-sama kita cari semula kehidupan kita. 'Kehidupan'. Sinar yang memberi kehidupan. Bernafas bukan menggunakan oxygen. 

MasyaAllah, teruskan percaya bahawa ada 'semothing' yang kita telah terlupa, terus mencari, mencari dan mencari. Yakin, seyakin kita bahawa optimum temperature bagi enzyme ialah 37 degree celcius! Amin.

haah, tak masuk part ISK pun. Boleh baca disini Ini Sejarah Kita 1 , Ini Sejarah Kita 2 .

Monday, November 5, 2012

isoenzyme, dan kau akan tahu kepentinganmu

Bismillah..
Hmm, saya bertanya pada seorang sahabat...
"Sahabat, xberat ke tajuk dakwah tu dalam post yg lepas?"
"Eh xlah. Saya pun ke arah itu."

Masya Allah.
Semoga Allah meredhai atas setiap alasan dan setiap lintasan hati.
Semoga Allah terus beri kekuatan dan keberanian untuk melangkah.
Kerana di setiap langkah itu, Allah bukan ada kadang-kadang. Tapi sepanjang masa.
Di sisi kita.


'Audzubillahiminassyaitannirrajim.

ISOENZYME.

Apa yang menariknya tentang isoenzyme ini, sehingga ia menjadi sangat-sangat terkait rapat dengan keberadaan kita di dunia nyata ini.

Kita ni sedang berada di dunia nyata rupanya. Tapi kadang-kadang waktu yang berlalu di alam 'student' ini seakan berada di dunia maya. Terapung apung, terumbang ambing. Ye tak?

Hmm kita teruskan,
Isoenzyme is a multiple forms of an enzyme having DIFFERENT physical properties but catalysing the SAME reaction.
Its DIFFER slightly in primary structure and in properties of Km and Vmax. 
*Km sebenarnya ialah satu constant yg digunakan bagi membezakan 'affinity' bg sesuatu molekul. Huraiannya mudah. High Km - low affinity. Low Km - high affinity. Affinity ni pula ialah tendency untuk attract dengan sesuatu tu. Kalau high affinity, tendecy dia nk melekat dengan sesuatu tu tinggi... (dia suka benda tu).




Takpe, bukan nak membahas tentang Km, Vmax, etc etc.
Sangat nak menekankan bahawa enzyme-enzyme ni ada different physical properties, tapi nak catalysing reaction yang sama.

Contohnya, 
Lactase DeHydrogenase. LDH ni ada 5 isoenzymes.


Dan setiap isoenzyme ni, mempunya tujuan atau function yang sama, iaitu catalyse kan reaction pyruvate kepada lactate. TUJUAN yang sama. The same REACTION.

InsyaAllah.
Saya akan cuba menerangkan tentang hakikat kehidupan kita di alam nyata ini. Setiap manusia pastinya mempunyai karakteristik, kemampuan fizikal, kemampuan akal yang tersendiri. 

Dan keunikan yang ada pada diri sendiri itu kebiasaannya akan melahirkan insan yang sangat kreatif dalam menghadapi kehidupan. Perbezaan-perbezaan ini juga perlu disedari bahawa ianya datang dari Tuhan yang menciptakan. Hanya Dia yang tahu kemampuan kita di tahap yang mana dan tempat yang sepatutnya kita berada.

"Allah tidak menciptakan sesuatu dengan sia-sia".

Jadi pada waktu sekarang ni, dimana pun keberadaan kita dimuka bumi, dengan sifat apapun yang kita miliki, kita perlu sedar bahawa setiap pergerakan kita pula harus didasari dengan tujuan utama penciptaan. (the same reaction by isoenzmes).

Kita tengok ye, kenapa enzyme ini boleh disatukan dibawah satu kumpulan yang dinamakan 'Lactase Dehydrogenase'? Walaupun mempunya penstrukturan yang berbeza?

Masing-masing ada 'perangai' masing-masing. Tapi, kita tahu, enzyme ni mampu untuk menjalankan tugasannya as an enzyme untuk 'catalyst' reaction dr pyruvate kepada lactate. Betul tak?

Begitu juga manusia. Allah mengumpulkan manusia, dalam satu kumpulan yang dinamakan khalifah, sebab Allah tahu, hanya kita yang mampu memakmurkan bumi ini, hanya kita yang mampu menegakkan kalimat Tuhan. Takkan nak harapkan lembu, kucing, ayam, pokok, angin, etc etc. Somehow, benda-benda lain yang diciptakan ini pula, diciptakan untuk kita sebenarnya. Memudahkan jalan bagi menjadi khalifah itu sendiri.


"Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat,"Aku hendak menjadikan KHALIFAH di bumi." (Al Quran Surah Al Baqarah 2:30)

"Aku tidak menciptakan jin dan MANUSIA melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku." (Al Quran Surah Az Dzariyat 51:56)

Sudah terang lagi bersuluh.

Manusia yang dikurniakan akal, adakah tahap fikirannya sama sahaja seperti penciptaan lain, di mana enzyme yang kadang-kadang tak nampak pun keberadaannya di muka bumi ini, tapi patuh sahaja kepada suruhan Allah. Kita?

Wallahualam.. 
051112
husnarosleli.

Thursday, November 1, 2012

mesoderm dan kepentinganmu dalam dakwah

'Audzubillahiminassyaitanirrajim,

Masih bergembira di bumi India. kerana kasih sayangNya.

Kasih sayang sahabat-sahabat kerana Allah,
Yang masih bersama.
Yang masih menarik pipi untuk sedar akan tujuan penciptaan.
Alhamdulillah.

Sedar tidak sedar, sudah hampir 2 bulan tiba di sini. Menelaah bidang perubatan yang MASYAALLAH, sangat best!


MESODERM


Subjek anatomy terbahagi kepada beberapa subsubject dibawahnya. Termasuklah histology (cell2 kecil), embriology, dan gross anatomy (disecct mayat).


Memang diakui, kelas pertama, kelas kedua, kelas ketiga embriology, tak dapat nak fokus sangat sebab terlalu mengantuk dan pernah belajar sejak sekolah menengah. 


Maafkan saya, embriology. 

Tapi bila muhasabah balik, kenapa datang kelas, kenapa kena belajar, kenapa itu, kenapa ini, baru diri ini tersedar bahawa embriology sangat penting kerana disitulah bermulanya kehidupan seorang manusia sebagai Hamba Allah dan penciptaan itu sangat menakjubkan.

PAKAR SAKIT PUAN menjadi impian.


Bila nak start cerita pasal mesoderm ni?


Hm, okey-okey, kita start.

Selepas 2 minggu, 'blastocyst' (which is zygote), telah sempurna proses 'implantation' di rahim ibu. Setelah itu, ianya melalui beberapa perubahan morfologi (struktur) dan menghasilkan 'bilaminar disc'. Bilaminar disc ni mengandungi epiblast dan hypoblast. 



Ok. sangat ilmiah disitu. Almaklumlah. Ok, seterusnya. Epiblast ni akan dipanggil ectoderm-di bahagian amnion, manakala hypoblast adalah endoderm-di bahagian yolk sac. Inilah dua layer di bilaminar disc tu. Selepas minggu ketiga, akan di hasilkan pula trilaminar disc. Disnilah bermulanya penciptaan mesoderm itu. Mesoderm itu pula merupakan derivatives dari ectoderm dimana dihasilkan menjadi 'new layer' melalui proses invagination. Sila rujuk gambar untuk pemahaman yang lebih jelas. 




Ok. Seterusnya, setiap germ cell ini (ectoderm, mesoderm dan endoderm), sangatlah berpotensi untuk menjadi sel dan tissue serta organ untuk tubuh badan manusia. 


Dan di antara 3 layer ini, mesoderm paling banyak menghasilkan part-part dalam tubuh manusia.


Endoderm: epithelium of the pharynx, respiratory tract (except the nose), digestive tract, bladder, and urethra.


Mesoderm: connective tissue, bone, cartilage, muscle, blood and blood vessels, lymphatics, lymphoid organs, notochord, pleura, pericardium, peritoneum, kidneys, and gonads.


Ectoderm: pidermis and epidermic tissues, the nervous system, external sense organs and mucous membrane of the mouth and anus.




MaysaAllah.


Nak dikatakan, begitu juga dengan kita. 

Sangat-sangat diingat kata-kata seorang sister, 
"masa akak pergi jaulah di Indonesia dulu, ada seorang ni share dengan akak. dia kata, berada dalam jalan ini, bukan berapa lama, tapi berapa banyak. Berapa banyak yang telah seseorang sumbangkan untuk Islam itu sendiri."

Kalau kita lihat mesoderm ini ye sahabat2, 

Kewujudannya adalah paling lambat berbanding 2 layer yang lain. (ectoderm dan endoderm). Dan dihasilkan pula melalui proses invagination, dimana bermaksud, merupakan derivative bagi ectoderm.

Tapi, oleh sebab potensi yang ada dalam diri mesoderm dan keilkhlasannya untuk berjuang di jalan ini, ia mampu menghasilkan sebahagia besar part yang ada dalam tubuh badan manusia. 


Jadi, menjadi pelajaran bagi kita bahawa, bukan berapa lama kita berada di'sini', tapi berapa bnyak yang telah kita korbankan dan sumbangkan untuk Islam itui sendiri. Teruslah meningkatkan potensi diri kerana setiap manusia itu mempunya 'logam' dan sangat hebat jika mereka sedar tentang itu.




Wallahualam. Jangan pernah kita merasa bahawa diri serba tak cukup lantas meninggalkan jalan ini dibelakangmu, sedangkan, tenaga kita diperlukan, meski Allah akan mengganti dengan yang lebih baik jika kita tidak mahu. Nauzubillah. Dan setiap layer juga mempunyai KEPENTINGAN masing-masing. sangat! 

Assalamualaikum.

Manipal India.
011112.

Wednesday, October 31, 2012

rebranding.

Bismillah.

Dengan segala kekuatan yg Dia ada. Mengarahkan hemoglobin agar bergerak ke seluruh salur darah dan menyapply muscle muscle yg ada untuk ber'gerak'.

InsyaAllah.

U-Tarbiyah. Asalnya mahu meletakkan nama sekolah tarbiyah agar kelihatan seperti kebudak-budakkan kerana ilmu yg ingin dikongsi akan diadaptasi semoga mudah difahami oleh kanak-kanak. Kerana ia seperti imaginasi diluar jangkauan orang dewasa. Kerap kali akan ditaip dalam bentuk monolog dan dialog serta keskemaan yg terlampau.

Insyaallah.
Semoga Allah mudahkan dan memberkati. 

Hasil dari muhasabah bahawa 'kejahiliyah-an' yang semakin menggila di abad ini, sudah cukuplah bagiku untuk memikirkan tentang diriku sendiri sahaja, harus memikirkan masalah manusia diluar sana. 

Wallahualam.

Saturday, September 1, 2012

Orientasi di Manipal-Melaka

Bismillah..
Assalamualaikum..

:) Terpaksa minta kat adik nak guna laptop. Laptop sendiri masih perlu dibaiki dan broadband dah diterminate pun.. Hehe.. macam sadis sikit. Takpa. yang penting semangat nak update blog.

Alhamdulillah sangat-sangat Allah bagi peluang untuk sambung belajar. 
Jadi, sabtu (25hb ogos) tu kena hadir program orientasi yang Manipal-Melaka buat. Masa tu, satu family sangat happy sebab raya yang ke berapa tu, dapat berjalan ke Melaka. Saya pun seronok sebab dah sebulan duduk kat rumah tak bergerak ke mana. Jadi, mungkin hari ni bab touching-touching sebab cerita pasal family yang i baru nak jatuh cinta. alahaiiii.


Persiapan kenduri kesyukuran sebelum fly & jamuan family. ^^
Pagi around pkul 5 tu dah bergerak menuju Melaka. Semua dengan semangatnya bangun dan TAKDE yang mengaruk oke. Selalu ye lah, adik bongsu ain tu, mesti ada je yang tak oke. Harap-harap dia gembira on that day. Perjalanan bermula, dimulakan dengan bacaan doa naik kenderaan..Allah tundukkan kenderaan untuk kita, so kita boleh pandu.. Mungkin ini tarbiyah di pagi hari.Sucikan niat dalam permusafiran.. Elok-elok kereta tu bawak kita, perelokkan juga akhlak kita semasa 'naik' dia ye.

"Tahniah Na,dapat pi India.Ni je aku boleh tolong. Nah,ni semua tak lebih RM5. Cukup duit bawak tadi. Em, fotostat IC aku taknak ke?" "IC ko buat pe?" Haha. Gelak sakan dalam perjalanan pulang dari kedai, malam sebelum ke Melaka esok paginya. Ahmad Danial. Adik pertama yang belajar Electrical&Electronic Engineering di Penang. Haih, nasiblah ada adik bujang sorang ni, walaupun selalu je kena bebel, macam makcik la mad. Haha. Dari pagi lagi dah suruh dia macam-macam. Pagi tu suruh dia scan kan surat tawaran (sebab tertinggal masa nak buat visa) dan emel kan. Pagi sangat tu. 

"Alah,nak buat apa! Nak cari kat mana?" Huhu, mula-mula tu memang nak nangis kena marah dengan adik sendiri. Tapi 10 minit lepas dah settle semua, dia hantar mesej. "Maaf zahir dan batin pasal tadi.Orang ngantuk." Haha. Mungkin penat kenduri tu tak hilang-hilang lagi. Kenduri hari Khamis. Lagi ramai sepupu datang. Nanti next kita cerita pasal keluarga besar pula. Seronok jatuh cinta dengan family sendiri ni. Sebab sah-sah Allah sayang orang yang bercinta dengan keluarga sendiri.

Ahmad Danial. 
Ok sebenarnya macam lari topik. Hehe. So, about the orientation in Melaka, not so orientation actually. It is more about introduction and make people love to Manipal University itself. Mula-mula sampai, hujan lebat. Redah je lah, kan pakai tudung. ^^

Masuk-masuk tu, kena beratur panjang. Sangat panjang dan tak bergerak-gerak sebenarnya sebab orang yang baru datang terus kedepan, konon-konon nak tanya soalan sekali terus hantar dokumen. Takpa lah, rezeki dia agaknya. Sambil tu, boleh kenal-kenal semula dengan student intec yang awalnya akan ke Ireland, tapi disebabkan beberapa faktor, mereka bersama saya ke Manipal. Yeay! Sebenarnya antara kami memang rapat pun sebab selalu je jumpa dan bual-bual. Buat sahabat yang asalnya akan ke Manipal tapi tak dapat bersama, takpa, nanti kita HO sama-sama ye. Yeay!

Sangat sukalah sebab akak, amad, udin, ain, ayah, ibu semuanya happy dan gembira. Ya Allah, masa kat intec dulu, rasa sangat-sangat nak berjaya supaya family gembira dan semoga hubungan kami semakin rapat gitu. Alhamdulillah. Allah beri peluang. 

Jadi, untuk sesi yang pertama tu, saya tak dapat pun daftar, sebab orang dalam dah panggil sebab majlis nak mula dah. So, dari tadi yang beratur panjang tu, terpaksa lah masuk. Takpa. Sebenarnya, ada juga dari kolej lain yang sama mendaftar such as KMS dan KTT. 

Begitu panjang. Bahagian separa dalam dewan. Masing-masing excited. ^^

Banyak juga yang disampaikan. Misalnya yang saya sangat ingat. "Now, its not time to learn just to pass in exam, now is time to know because you will use in your career". True. Medicine is about knowledge. And i like it. Tapi, ingat Husna. ehem ehem. Matlamat hidup kita apa ye? Adakah sekadar berjaya, kahwin, ada anak, cucu, mati? eh ehem ehem vicious cycle yang memenatkan. Kalau macam tu, buat apa hidup. Ehem ehem, post next ye! Tak sabar nak bermanja-manja dengan masyarakat. eheh! :)

So, lepas habis je talk tu,ada tayangan video yang memang orang takkan tengok. Sebab dah biasa tengok. Saya terus pi daftar. Ibu cakap, nak buat apa-apa kenalah berstrategi. ok ok. Hehe. So dapatlah daftar semua, pusing je belakang, memang terus panjang. Well, all of them also berstrategi. Alhamdulillah. Hehe.

So, macam tu je orientasinya, lepas bagi bank draft semua kat pajabat, ada makan-makan. Lepas tu terus gerak nak balik. Singgah di warung mi sup di Masjid Tengkera (ayah memang akan singgah kalau pergi Melaka). Sebelum sampai rumah, singgah dulu rumah Bibik, adik ayah kat Batu Pahat. Awalnya decide nak ziarah rumah Ummi dekat Melaka juga. Tapi, ummi semua dah balik KL, means takde rezeki lah tu. Takpa. Begitulah seharian dengan keluarga. Walaupun sebenarnya, satu family tak sihat. Demam, batuk, selesema semua ada. Tapi mereka semua gagahkan nak teman saya berorientasi tu. Thanks, dah lama kita tak bersama kan? Sejak saya duduk asrama masa form 4, jarang jugalah untuk duduk sama-sama berkumpul 7 orang. Lepas ni, setahun sekali pula kita jumpa. Ala 2 tahun je. eheh. 

Bukan senang nak bergambar 7 orang. I wish the happiness always be with us.
Ok Salam.
thehauraffna.
Kota Tinggi :)

Friday, August 31, 2012

Sekitar Hajat (bangku sekolah)

Bismillahirahmanirtahim..
Assalamualaikum..

Setiap orang pasti mempunyai hajat yang kecil mahupun besar.
Bagi saya yang dilahirkan sebagai anak kepada 2 orang guru (alhamdulillah), saya dididik untuk mencintai ilmu. Mencintai ilmu dan belajar sebanyak mana yang boleh. Ibu selalu pesan, "tak rugi Na, kita belajar ilmu. Berilmu ni bagus.." InsyaAllah..


Tawaran beberapa hari selepas result ALevel diumumkan. ^^

Saya selalu berhajat untuk menjadi orang yang terhebat. Itu sekadar angan-angan sejak Form 1. Mahu menjadi orang yang banyak membantu orang lain, orang yang kelihatan bijak dan agen perubah. Itu sekitar angan-angan di Sekolah Tun Habab dahulu. Sebuah sekolah bestari di Kota Tinggi. 

Masuk di Tingkatan 1, saya terpilih untuk mengambil aliran arab pula. Masa tu, ayah yang buatkan keputusan. Saya ikut sahaja. Memandangkan saya bersekolah di SRAB di mana pada waktu itu dibawah tajaan Agama Islam Johor, saya tahu, keputusan ayah ibu selalu yang terbaik. Budak yang bukanlah alim, apabila terpilih ke sana, ibarat satu dorongan. Satu tolakan untuk menjadi yang terbaik. Faham sahajalah environment di sekolah harian. Macam-macam gelagat, kelatah masyarakat sebenar. Banyak sangat belajar... 

Ingat lagi paling mendebarkan.. Tengahari tu, kelas agama. Habislah!! semua orang dah hafal ayat Kursiy. Uh, masa tu, macam tak nak percaya pun yang Ustazah Fadzilah nak check bacaan. Ayat Kursiy, pada ustazah semua orang dah settle. Dia pun nak test sorang-sorang. Masa kat luar kelas tu, kelam kabut cari orang yang dah hafal suruh tolong. Nasib baiklah membantu! 

Itulah seingat saya, ramai orang apabila pandang saya pada hari ini, merasakan kita ni lahir-lahir je terus pakai tudung labuh, berstokin dan cakap pun Allah Allah je. Betapa kan, masing-masing ada zaman jahiliyah nya. Masing-masing ada zaman gelapnya. Biarlah ia berlalu, dan tak perlu kita ungkitnya lagi. Biarlah antara saya dan Allah. Seronok begitu. Mulalah hidup yang baharu, hijrah ke dunia yang berakhir dengan syurga. 
Akan rindu dengan rumah dan kenyamanannya. ^^

Risau juga, bila ada orang kata "Aku memang macam ni. Dah tak boleh ubah dah. Orang tak terima itu, terserah". Huhu, sedihnya, apakah Tuhan tidak mendengar kata-kata kita? Sedangkan Dia Maha Mengetahui apa yang tersirat. Kita cakap begitu seolah-oleh Allah tu pelokek Rahmat. Mintalah pada Dia, Dia akan beri. Doa ayah ibu itu sangat berkat, mereka selalu mendoakan saya dan adik beradik yang lain. Alhamdulillah..

Teringat lagi dulu, saya jumpa Ustazah di hadapan bilik guru. Pada saat itu, sangat sedih dan hampa dengan sekolah. (eh boleh macam tu? huhu). Saya katakan padanya dengan rasa hormat. Ustazah Rohana namanya. Rohana Zainal. Dia mengajar saya Arab, dan pasti dia memahami kami anak murid kelasnya itu. "Ustazah, saya kan, tak puas hatilah dengan pihak sekolah. Mentanglah-mentanglah kami amik arab, diorang pandang sebelah mata je. Kalau ada buat kursus apa-apa je, mesti hantar budak RKB (tiada arab). Saya tahulah non muslimnya pandai-pandai. Saya tak puas hati! Tapi dalam hati memang sedar yang ramai muslim main-main dalam menuntu ilmu." Ustazah rilex je dengan yakin dia kata, "Ustazah tahu awak boleh dan awak tak main-main. Kita tunggu nanti!". Positifnya. Akhirnya saya mendapat 8a1b. (B for english). Arab dan subjek sains yang lain A.

Beli di Pustaka Ilmu Baru di Masjid India. ^^

Saya pencinta ilmu. 
Pernah dahulu apa yang saya hajatkan, saya dah kecapi. Semoga Allah sentiasa bantu dan tunjukkan jalan yang terbaik. (Allah is the best). 

Lepas intec baru tahu, sebenarnya, setiap muslim itu perlu ada satu hajat yang besar, hajat yang sebenar yang perlu mengalir dalam diri... APA ITU?? kita sambung next insyaAllah!

Pre departure JPA pada 4 September ni. InsyaAllah dah cukup dengan persiapan material segala. Semoga dipermudahkan, Husna.

Salam.
thehauraffna.
Kota Tinggi. ^^

Thursday, August 30, 2012

Pergilah kamu!

Bismillah..
Biiznillah dapat menulis lagi..

Sebenarnya tajuk sebenar kali ini ialah Muhasabah Diri Tu Melahirkan Diri Yang Baru. 
Ahh kenapalah sebelum fly ni, jantung mcam dah tak nak bergerak dah ni. Semuanya tak kena. Rasa mcam ada je benda tertinggal kat Mesia. Uhuk.

Teringat kata Faridah, "kita bukan nak tengok jahiliah orang,tapi kita kena fikir cara mana nak sentuh hati orang". 

Tinggal seminggu je lagi..
Banyakkan muhasabah..Apa dah buat, sebulan lebih ni.. Dah cukup ke hak orang lain.. Dah bersih ke dengan jahiliyah sendiri.. 


Pergilah kamu.. Wahai jahiliyah yang membelenggu..

Salam.

Wednesday, August 29, 2012

Ramadan + Result A Level

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ini baru sedar nak update blog. Baru sedar yg dah lama abaikannya, sebab saya pasti, benda ni akan saya jadikan hujah nanti di 'sana'.

Alhamdulillah.
Persiapan raya kali ini, biasa-biasa sahaja. Bersyukur sangat family tak terlalu havoc dengan raya.. Bersyukur sangat dapat berpuasa sebulan penuh di rumah bersama keluarga. 2 tahun sebelum, berpuasa di Bumi Shah Alam sana dan sangat terkebil-kebil kalau buka sorang-sorang dalam rumah 2 bilik tu. Ayah, tahun ni berhajat untuk solat tarawikh full di masjid Jamek, berdekatan rumah. Alhamdulillah, dapat saya tumpang mengejar keberkatan Ramadhan. 





Cuti sebulan. Dah lama tinggalkan usrah. Rasa hari tu, dapat sekejap je online dengan sis dr JB dan Ireland. Memang rasa kosong.. kosong.. kosong.. Tapi setiap kali sujud terakhir tarawikh, mesti menangis sebab saya rasa Allah sangat dekat.. Dia je nak dengar dan tengok saya. Saya ni hina. Kata je seorang daie, tapi dosanya banyak. sangat. Kadang-kadang rasa tak layak nak pegang penggerak intec dulu. Malu. Malu dengan diri sendiri. Setiap kali bangkit dari sujud itu juga, segar sangat. Inspired. Something yang masuk dalam diri. Meresap. 

Itulah Ramadhan bagi seorang yang berumur 20 tahun. Nak mengenal erti islam sebenar bukan main payah lagi. Tapi kan, sekali Allah bagi faham sikit, zaaaaaap, hilang je rasa kecewa/susah payah semua benda tu. Rasa tenang je.


16 hb September 2012

Masa ni dah nak dekat sangat dengan raya. Masa tu, semuanya tak kena. Tak tahulah. Perasaan yang macam hari ni, kat hati tu, macam ada something yg tak lekat-lekat. Macam nak gugur. (huu, saya pun tak tahu nak explain).

Masa pagi-pagi tu, memang rehat habis. Sakit perut, tangan berpeluh-peluh, undescribed feeling. Lepas tu, solat Dhuha dulu, lepas tu Aqilah ada post kat blog pasal 'hari yang dinanti-nanti'. Memang belajar untuk redha. Memang tawakkal tu, hope for the best, prepare for the worst. 

Sebelum result keluar, macam-macam saya belajar. Personally, memang belajar erti tawakal. Yela, saya sepanjang belajar di intec, memang tak pernah lepas cut off points yang JPA nak. Ok, macam dulu saya selalu tulis, kalau mahu ke Manipal, kena lepas 12. (maximum 15). Biasanya, saya akan dapat points 10. Sem satu mendapat 10. Sem dua mendapat 11. Sem tiga mendapat 10 dan begitu juga Sem empat (percubaan). 


surat tawaran biasiswa JPA tahun 2010. (berdebar tengok syarat-syaratnya)


Namun, saya tetap yakin. Allah akan bantu. Allah ada. Dan Allah Maha Baik. Pernah satu sem dulu, kalau tak lepas, parents akan dipanggil ke kolej. Waktu itu menangis-menangis saya telefon ibu, tanya, "ibu, takpa ke kalau ibu kena datang sini..." Namun, bersyukur sangat-sangat pada Allah, ibu tidak pernah turun ke Shah Alam disebabkan keputusan yang kurang mamuaskan. Rupanya, cut off yang Intec lepaskan ialah 10 ke atas. Jadi, saya selalu lepas cut off rupanya. 

Saya ingat, di awal-awal dulu saya mendapat surat tawaran JPA, syarat awal sekali ialah melepasi cut off points dan melepasi temuduga. Dulu selalu dimomokkan oleh orang lain, kalau tak lepas cut off ni, tak boleh fly. Saya jujurnya tak suka bila orang tak percaya pada saya. Saya jenis yang paling tak suka nak meraih kepercayaan orang. Orang tak nak percaya, sudah. Tapi ibu jenis yang memang selalu percaya pada saya. Walaupun sangat garang, tapi saya tahu marahnya itu bertujuan mengajar. 

Itulah sekitar kenangan pembelajaran saya di intec dahulu. Kembali semula pada 16hb tu, hehe. Dari pukul 10 lebih macam tu, dah start ajak adik kemas rumah. Tolong lap-lap perabot sebab dah mula berhabuk sangat-sangat. Adik saya yang bijaksana itu, mula-mula memang berat nak start bekerja, tapi bila once dah bergerak, memang tak henti bekerja. Superb. Ahmad Dhiyaudin. Itulah namanya. Dia suka saya beri nama dia Ad Din :) 

Sejak pukul 12 tengahari, dok click benda yang sama. seminit click, seminit mengelap. Seminit click, seminit mengangkat. Seminit click, seminit membebel. Hehe. Itulah kenangan termanis. Sebab rasa busy gitu. Hehe. Last-last dah pukul 1 lebih tu selepas azan (doa memang tak henti terlintas), try lah click sekali lagi. Masa tu, most dah gerak untuk solat dan touch up terakhir kali. 

WOOOOOHOOOOOOO DAPAT FLY.
Masa tu tak fikir panjang dah. Dah terherit-jerit macam apa. (sujud syukur dahulu). Lepas tu, ibu turun, habis kena peluk dengan peluh-peluh ni. Alhamdulillah. Ayah terus datang duduk sebelah dan ucap syukur tak putus-putus :)

Allah Maha Baik. Dont deny it. (tapi ya Allah, adakah jika result aku teruk, aku akan terus memujiMu, ya Allah...... Ya Allah, tsabatkan aku di jalan ini)


Keputusan A Level (13)

Start nangis bila kol Atok dan Adik pertama di Penang. Memang tak tahan feeling tu.
Lepas tu, berminggu-minggu asyik terigau-igau dengan 'click-jerit-click-jerit'. Macam asyik berdebar je.

Alhamdulillah. Rasa sangat Ramadhan ialah bulan yang barakah. Aku,
banyak sangat lagi nak belajar. Huu menangis lagi. Allah, terima kasih kerana sentiasa berada di sisiku. Tapi aku penuh noda dan dosa. Ampuni aku.

Terima kasih ibu beri kamera baru pada una. :) Later blog update mungkin dihiasi oleh gambar dari kamera baru itu.

Allhumaghfirli ummatan Muhamadar Rasulullah..
Salam.
thehauraffna..
Kota Tinggi..

Saturday, July 14, 2012

Hati untuk disentuh-MUAR

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum..


Jalan-jalan Muar
Betapa jalan hidup ini terlalu banyak liku, menguji siapa yang paling kuat 'bertahan'.
Terlalu banyak sebenarnya hikmah dalam kehidupan. Pernah dengar tak? 


"Bila manusia sedar akan hakikat penciptaannya, sehinggakan dia akan menyuruh urat dibadannya untuk sujud kepada Allah"

Berbekalkan momentum kesedaran inilah, Haura dan diri saya menyusun langkah untuk 'masuk' ke MRSM Muar, sekolah lama saya. Awalnya, saya hanya bermimpi kosong untuk kembali menemui semula junior yang pernah berada di bawah pemerintahan saya (erk) ketika saya menjadi Dorm Captain mereka. Uh, banyak sangat perkara yang terjadi antara kita. Ketika mula-mula bermimpi kosong itu, saya membayangkan seperti program 'angkasawan pulang ke gagang', ah sungguh perasan, sedangkan baru habis ALevel :) Namun saya pinjam semangat Sheikh, as well kami dari sekolah yang sama dan akan ke India juga. 

Tamat sudah medan amal ku di Intec. Next???

Ok, saya sedar, bahawa. Kejayaan itu adalah apabila segala mimpi kosong itu diterjemah kepada action! Selagi mana, mimpi itu adalah dalam lingkungan menjadi abid dan sebagai khalifah. Haura sangat supportive, Haura sangat supportive, Haura sangat supportive. Hari itu, sekali lagi saya cuba untuk menghubungi Ustazah Zaleha, untuk membincangkan tentang plan ni, dan memang terkejut juga sebab dapat tahu, rupanya ustazah baru sahaja pindah. Waktu tu, mulalah rasa, emmm macam tak boleh je jadi Action.

So, bila muhasabah balik, rupanya, masih ada ruang dan peluang untuk 'masuk' ke sana. kikiki. Mulalah, mengklik-klik sebanyak nama di chatbox untuk menanyakan contact number ustaz fauzi. Alhamdulillah, semua takda simpan no ustaz. Hm, nasib baik, sebenrnya, kalau ada pun, macam mana nk contact, takkan nak kol? oh, sangat malu. Nak mesej? takut tak sampai apa hajatnya.

Jadi, last-last, (entah tiba-tiba dapat satu keberanian), minta pd Aishah, salah seorang junior.Minta nombor telefon Ms Noer. Walau waktu tu,terketar-ketar tangan den, (almaklumlah saya ni takut dengan beliau sebenarnya). Then, all settled. Ms Noer taklah garang macam saya sangka sebelum ni. Hehe. Mesej terakhir cikgu noer, beliau tanya, "betul awak nak guna LCD?" :)

packed :D
Alhamdulillah, hari yang dirancang sudah tiba. Malamnya, kami berbincang untuk kali terakhir, dan gembiranya, masing-masing dapat membentangkan kertas kerja masing. (Saya terlalu perfectionist, ohho). Entah kenapa saya terlalu suka kerja yang teratur dan skema. Mungkin ramai yang makan hati, lebih-lebih lagi anggota Haura sndiri. Tegurlah saya ya :') Alhamdulillah, malam itu tidur dengan lena. Terima kasih buat keluarga Syakila kerana, sudi menjadi tuan rumah untuk Jaulah Haura kali ini. Apreciate sangat2, walau macam-macam yang terjadi within that time. Jazakumullahu khairan khatira, Allah sahaja yang dapat membalasnya, semoga Allah melimpahkan barakah atas keluarga kamu..

Tepat 9 pagi, program bermula dengan 3 sesi utama, dan beberapa sesi senaman ringkas untuk tak bgi ngantuk pelajar mrsm muar. Rupanya, before tu, mereka dah kena gotong royong. Hehe. Effectnya, bukan menjadi lebih segar, tapi menjadi lebih penat. Kan? Pengisian pada saya yang sangat baik, dari ukht Masyi dan Syakirah. Saya juga bagi. Setiap sesi lain-lain tajuk.Sebenarnya, inilah kali pertama kami memberi/bercakap dihadapan adik-adik yang ingin disentuh hatinya. Walaupun pada sesi halaqoh, ada adik dari kumpulan Ukht Aqilah menyatakan, "jujurnya, saya bosan".

Dari sudut negatif, ayat itu memang negatif, dan berjaya menjatuhkan semangat sesiapa sahaja yang mendengarnya, sebenarnya. Tapi mengapa negatif yang dipilih, mengapa tidak mahu berfikir yang positifnya? 

Allah!

Positif, husnu dzon. Sangat payah bagi kebanyak orang termasuk diri sendiri. Kenapa? Sebab pengalaman mengajar kita begitu. Uish. ini sesuatu yang harus diubati. Persepsi pertama saya, apabila seorang katakan begitu, saya merasakan semua adik katakan begitu. Sedangkan tidak! Ini, hanyalah satu titik yang Allah letak didepan mata, supaya kita mengambil natijah daripada apa yang berlaku dan terus memperbaiki diri, jauhi dosa dan segala yang Allah larang. Bukan takabur dengan alat yang ada, lantas melupakan Dia sebagai PIHAK BERKUASA yang mampu membuka hati semua orang. Astaghfirullah. Memang banyak yang hendak dimuhasabahkan.


"Allah tu adil kan? Sebab Allah pandang usaha, bukan keputusan. Kalau Allah pandang keputusan, ramai manusia tidak akan hidup dalam kepuasan."

Hidup ini, ada naik turunnya, dan yang paling penting, jaulah ke Muar kali ini, banyak sangat penglaman. Terima kasih ya Allah kerana Kau mengajar Kami banyak skill baru, dan cara terbaik untuk mendekati masyrakat. Kami para daie yang sentiasa mendambakan petunjukMu. Sama ada, nak ambil pengajaran untuk terus meningkatkan iman, atau sebagai alasan menjauhi jalan ini.. Pengisiannya insyaAllah akan diterjemahkan dalam post akan datang... Ektuali, teringat time muda-mua dula, jadi panel untuk Forum Kecemerlangan Pelajar di sebuah sekolah di Kota Tinggi. 

Kenangan untuk 'masuk' dalam masyarakat
Sambung sikit yang kat mrsm tu, petang tu, kami adakan ISK, ini sejarah kita untuk beberapa orang adik. InsyaAllah, Haura punya aim, dapat buka empayar di sana. Kak KK kata, ada kakak akan jadi naqibah mereka. InsyaAllah, permulaan yang baik :)

Alhamdulillah.
Salam.
hauraffna.
Kota Tinggi, Johor.

Friday, June 8, 2012

titipan dari hati ke hati buat Emalina

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Adikku Emalina yang dikasihi kerana Allah...

Mungkin di saat ini, Allah yang Maha Mengetahui itu tahu bahawa dirimu telah layak di uji, dan dirimu kuat serta mampu mengahapinya.. 

Adikku,
Akak pernah terdengar sebuah hadis tentang air mata.. Akak tahu, tika ini, mungkin dirimu sering ditemani air mata, yang tidak henti-henti menitis... Kelopak matamu sering bergelumang air mata suci.. yang menangis kerana takutkan Ilahi.. 

"Daripada Ibnu Abbas r.a katanya, aku telah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda; “Dua (jenis) mata yang tidak akan disentuh oleh api neraka: Mata yang menangis akibat ketakutan kepada Allah dan mata yang tidak tidur berjaga di jalan Allah.” (At-Tirmizi)."

Subhanallah, adikku, rupanya dalam diam, diri akak ini mencumburui dirimu, kerana dirimu diuji, dan ternyata peluang besar dirimu untuk lebih dekat dengan Dia..


Adikku yang disayangi fillah,
Membuang duri nikmat itu ternyata amat memedihkan.. Namun akak hanya mampu menasihati, semampunya.. Ibarat doktor yang melakukan pembedahan, mereka buat yang semampunya, tapi, yang menahan sakit, yang melalui sakit, yang rasa bagai ajal dihujung dahi, ialah diri sendiri juga..


Adikku yang dikasihi fillah,
percayalah 'ubat bius' itu hanya mampu diperoleh daripada Allah. Dia yang memiliki segala ubat sembuh itu..Ubat bius yang mampu menenangkan, yang memberi kekuatan, yang membangkitkan keimanan, yang memberi erti kehidupan dan yang menyambung nyawa.


Adikku yang juga dirindui fillah,
InsyaAllah, selepas melangkah keluar dari 'operation theatre' (OT) ini, semoga roh dan semangat baru, mengalir dalam dirimu.. Menjadi serba kuat dan super duper menjalani kehidupan.. Dekatkan dirimu dengan Penciptamu, pasti Dia menurunkan sebanyak-banyaknya rahmat dan kasihNya dari langit. Namun, pasti sesekali dirimu akan jatuh, fahamilah, itu hanya sementara ketika dirimu melalui saat fisioterapi hati.


"Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya maka sungguh, syurgalah tempat tinggalnya."       (Surah AnNazi'at 79:40-41)

Semoga dirimu terus kuat dan percayalah... ada sesuatu yang lebih 'awesome' yang dirimu akan jumpa di tren ini yang semakin hari, makin ramai penumpang, walapun tiketnya teramat mahal ^^


Buat santapan siang dan malam (lirik)


Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu…

Kasih sayang-Mu Tuhan 
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..


Salam.
hauraffna.
Shah Alam.

Sunday, June 3, 2012

Driver Train D&T (part I)

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Post sensitif buat yang sensitif.


Astaghfirullah.
"Aku ingatkan mujahid dan mujahidah ini orang yang berjuang di jalan Allah, rupa-rupanya orang yang angau - fb"

Astaghfirullah, Tuhanku, mohon aku dijauhkan dari sifat manusia yang lalai dari nafsu yang membelenggu. Amin.

Pon pon pon!
Kereta api Dakwah dan Tarbiyah sangat laju. Woi! Tunggu. Arghhh tengah sesak-sesak nafas, nasib baik sempat tekan button untuk reopen pintu train. Alhamdulillah dapat naik. Wah, manusia dalamnya sangat tenang, wajah berseri-seri mengejar cinta Allah, berukhuwah kerana Allah, saling mengingatkan tentang bahaya dunia yang menipu, dan mengejar nikmat yang kekal abadi di syurga. Bersyukur dapat naik.


Wah masih jauh perjalanan. Banyak betul duri-duri nikmat di dunia ni ek. Boleh tertipu dek nafsu. Allah, berikan kekuatan. Manusia itu kadang di uji dengan part yang mana dia lemah, supaya Allah kuatkan dan mantapkan diri di part yang itu.


Ohho. Driver Train.


Sahabat saya selalu berpesan, mantapkan diri di medan tarbiyah ini dahulu. Jalan menuju syurga itu berliku dan panjang lagi. Samalah ceritanya dengan membuat keputusan mengambil driver train. Sudahkah 10 Muwasafat Tarbiyah kita cuba perfectkan? 'Benda' tu benda besar, Husna!


http://langitilahi.com/6707 (aim bagi setiap mukmin wa mukminat)

1. Aqidah yang sejahtera.
2. Ibadah yang sahih.
3. Akhlak yang mantap.
4. Sihat tubuh badan.
5. Luas pengetahuan.
6. Melawan hawa nafsu.
7. Sangat menjaga masa.
8. Teratur dalam segala urusan.
9. Mampu berdikari.
10. Bermanfaat bagi orang lain.


Rupanya, memang apa-apa pun kena bersandar pada Allah. Namun, banyak manusia tersilap. Meletakkan bahawa persediaan untuk ke gerbang 'benda' tu, kena couple, kena ambil hati pasangan (macam orang yang dah nikah), kena macam ni, kena macam tu. Persediaan menjadi wife/mama solehah bermula dengan bina diri (mengikut kehendak Allah, seimbang dunia dan akhirat), atleast usaha, kenalpasti aim. Dan 'benda' ni bukan lah sekadar adat dan ofkos, bukan tujuan hidup yang utama.


Mengambil driver train itu, pastilah driver yang akan membawa gerabak train yang menuju ke destinasi yang sama yang kita nak. InsyaAllah. Mencari cinta Allah, pasti cinta yang utama. Amin. InsyaAllah. Doakan. Bukan nak tunggu perfect, tapi along the way, usaha tetap berjalan. 


caiyok caiyok. BM? Allah Maha Pengatur Terbaik.


Salam.
hauraffna. 
Shah Alam. 

Friday, June 1, 2012

CCTV Allah

Bismillahirahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Akhowat disayangi lillah~


Subhanallah.
"Dunia ini ibarat bayang-bayang. Kalau kita kejar dia, dia akan lari. Kalau kita lari daripada dia, dia akan ikut" (Faham dalam-dalam).
Astagfirullah.
Mari kita beristighfar pada Dia, atas segala dosa yang kita dah buat. Setiap manusia, lebih-lebih lagi, saya yang menulis ini. Setiap manusia, tidak lepas dari cengkaman dosa samada sedar atau tidak sedar. Namun, fitrah setiap manusia ingin bertaubat. Fitrah manusia inginkan kebaikan yang berterusan. Ye dak?


Masya Allah. UTEM, Melaka.
Memang secara lumrahnya, manusia sentiasa inginkan sesuatu yang nampak didepan mata. Secara zahir. Betapa pandangan manusia itu mampu mengubah atau menguatkan kepercayaan dalam diri setiap manusia. Tapi iman mengajar kita sebaliknya. Iman mengajar kita untuk percaya pada benda yang sebahagiannya tidak kelihatan (ghaib). Allah ghaib. Allah tidak kelihatan. Namun, ada ayat yang turun dari Allah membuat hati kita berbunga-bunga sambil mata berair. 


"Sesungguhnya orang-orang yang takut kepada Tuhannya yang tidak terlihat oleh mereka, mereka memperoleh ampunan dan pahala yang besar."                          
                                                                                    (Surah Al Mulk 67:12)

Jadi, kehidupan di dunia ini, banyak lah yang akan menguji keimanan kita itu. Dan seharusnya, kita perlu tahu, hidup didunia yang penuh dengan cctv Allah ini, hanyalah ujian dan seharusnya kita melakukan amalan yang terbaik di mata Dia. Saya lagilah bertambah-tambah kena. Dan cctv yang filemnya hanya boleh ditayangkan dan dimainkan secara live di Padang Mahsyar kelak.


Cerita iman (Contoh situasi yang boleh dikaitkan dengan iman)


"Eh asal pulak kereta lane sebelah ni dem dem lampu?"
"Mungkin ada rodblok kot kat depan, bro"


"Bro, kawan aku cakap memang kat depan ada polis"
"Oh yeke? aku punya kereta ni, lampu brek tadak, lesen, rodtek ofkoslah dah mati"
"Ohoi, pusing lah!"
"Em, takpelah!"
"Gila ke???"


Keadaan sebegini memang bukan lumrah sebagai seorang manusia. Kalau ada peluang, ofkos kita dah cabut ye dak? Pemandu ni sepatutnya, bila dah tahu kat depan tu ada rodblok, dengan keadaan kereta yang serba serbi tak cukup syarat,lumrahnya, mesti cari 1001 alasan nak uturn kan? kan? (oh cakap sorang-sorang rupanya). Beginilah antara kisah jika pemandu itu tidak PERCAYA akan adanya rodblok di depan!


Begitu juga. Kita sejak lahir ataupun sejak bangku sekolah rendah, dah diingatkan dengan "eh, nanti akan ada hari pemeriksaan amal"! Ehm, dah dewasa sikit, "anak umi, nanti bila kita mati, akan ada Hari Kiamat". Tapi tak tahu apa masalah nya pada kita, atau pada environment kita, kenapa kita still buat dono je kan? Saya pun terkadang lupa. Tapi, iman di hati akan membuatkan kita terus bersiap sedia untuk menghadapi hari tersebut, jika kita percaya, secara lumrahnya, secara fitrah manusia.


Arghhhh!

Tetapi saban hari, kita sering disogokkan dengan "eh mana adalah hari-kiamat ni"/ "eh, hidup kat dunia ni sekali je"/ "eh, ala nanti aku bertaubat lah. enjoy dulu"/ "em, saya gay saya ok". Huhu. Takut tak? saya lebih-lebih takut. Iman hari ini pun dipinjamkan sementara oleh Allah. Ya Allah, berikan kami kekuatan untuk memelihara iman ini. Kekalkan iman kami.


Tetapi, yang paling saya geram, dan mungkin juga ramai orang geram, argggggh. Barat selalu cakap yang ABOVE 18, you can do anything! arghhhhh. Padahal lepas akil baligh lah kita kena tanggung dosa sendiri. Arghhhhh! Allah.


"Yes it's easy to blame everything on the west 
When in fact all focus should be on ourselves"

Erk. Wallahualam.
Salam.
hauraffna.
Shah Alam.

Wednesday, May 30, 2012

i love you so

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Masya 'Allah. 

 "Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan"                                                  -Hassan al-Basri-


Peluang masa yang Allah bagi untuk update ini, suatu nikmat. 


Dirumah, macam-macam perasaan muncul. Sebagai seorang yang baru bertatih di tadika D&T, (taska barangkali), saya merasakan, ah! kolotnya dunia ini tanpa agama, kolotnya dunia ini, tanpa perasaan rabbani, kolotnya dunia ini, ibarat jasad tanpa roh. Memetik kata dari muqoddimah fizilail Quran, "Mengapa manusia sanggup hidup dalam paya yang busuk, di tahap yang amat rendah dan di dalam gelap gelita kesesatan yang menghitam itu, sedangkan mereka mempunyai padang-padang yang bersih, tempat-tempat yang tinggi dan cahaya yang terang benderang?"


Sungguh, saya sekalipun tidak layak untuk menongkah arus. Sekalipun diri saya ini bukan lah agen perubah yang macam doraemon, mampu memperoleh apa-apa dalam sekelip mata. Saya mahukan Islam berdiri semula. Kenapa? Wahhah! Ruginya kita kalau tak tahu, yang Islam tu lah satu-satunya agama yang best sangat (sebab memang Islam tu fitrah manusia) untuk dipraktikkan.


berusaha juak untuk jadi doraemon. i mean, agen perubah!
Wah! Saya ada adik. Saya sayang sangat dengan adik saya. Perasaan apa kah ini. Dia lahir di zaman 20-an. Dia membesar ketika Islam sedang runtuh menjunam. Dia mengenal Islam yang compang camping. Dia mengetahui Islam dalam gambaran agama yang tercemar. Dia memikirkan Islam itu agama menyusahlan. Ah! Sungguh saya terasa. Kerana saya pernah melalui usianya tika ini. Saya tak pernah berfikir tujuan hidup waktu dulu. Mungkin saya hidup untuk cantik-cantik, hepi hepi, makan dengan banyak, bahagia, gembira, ikut fesyen haptudet, belajar stert 200A, dan semua kebahagian yang (so called) Barat buat. Ah!


Sungguh, yang mencipta-cipta kesusahan itu, manusia sendiri. Allah uji dengan melahirkan kita di zaman ini tapi memang tak boleh nak salahkan manusia itu sendiri sebab kadang-kadang kita sendiri tak sedar pun yang kita 101% setiap hari diprogramkan oleh anasir luar bahawa hidup di dunia adalah segalanya. :(


"Dan kehidupan dunia ini, hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui"                                                             (surah Al Ankabut 29:64)

Ya! Ustazah Kursiah (lecturer Islamic Studies saya) selalu mengingatkan kita hidup ini, di atas pilihan. Kita yang membuat pilihan terhadap masa depan kita. Kita yang membuat pilihan. Dan kadangkala televisyen (yang memberi impak negatif kepada tumbesaran generasi baru ini), kita yang invite masuk dalam rumah sendiri. Kadang-kadang kita tak menyedarinya. Saya pun lahir dari keluarga yang 'tidak sedar'. Saya melaluinya. Saya cuba memahaminya. Tolong kami ya Allah keluar dari jahiliyah (al hawa) ini! 


:'( bantu kami ya Allah. bebaskan kami dari 'paya yang busuk' ini.

Dan sangat sedihlah bagi mereka yang menyangka manusia yang mengikuti arahan Tuhannya ini, ibarat burung, yang terkurung di dalam sangkar. (no freedom). Tapi yang menjadikan nafsu sebagai Tuhannyalah sebanarnya memberatkan diri dengan bebanan jahiliyah (al Hawa). "Sudahkah engkau (Muhammad) melihat orang yang menjadikan keinginannya sebagai Tuhannya, apakah engkau akan menjadi pelindungnya? atau apakah engkau mengira bahawa kebanyakan mereka itu mendengar atau memahami? Mereka hanyalah seperti haiwan ternak, bahkan lebih sesat jalannya." (al Furqan 25:43-44)


Sangat sedih kalau adik-adik saya (termasuk saya sendiri) tidak berjaya menjadi hamba Allah dan khalifahNya seperti yang diamahkan Allah :( sincerely, love them lillah. 


I LOVE YOU SO, ALLAH. HEAR US. LEAD US.



I pray to God, My heart, soul, and body, Every single day of my life 
With every breath I solemnly promise, To try to live my life for you 
O Allah, You did revive my soul, and shone Your light into my heart 
So pleasing You is now my only goal, Oh I love You so. 
Now I know how it’s like, To have a precious love in my life 
Now I know how it feels, To finally be at peace inside 
I wish that everybody knew, How amazing it feels to love You 
I wish that everyone could see, How Your love has set me free 
Set me free and made me strong. 
O Allah, I'm forever grateful to You. 
Whatever I say could never be enough 
You gave me strength to overcome my uncertainties 
And stand firm against all the odds 
You are the one who did revive my soul,You shone Your light into my heart 
So pleasing You is now my only goal, Oh I love You so. 
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You. 
And I swear that I will never put anyone or anything before You 
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You.



Akh Maher Zain lyrics.

Salam.
hauraffna.
Kota Tinggi.