Pages

Friday, February 25, 2011

Beralih Cinta

Bismillahirahmanirrahim. 
Assalamualaikum w.b.t.


Baru sahaja selesai menyelesaikan test 1 biology, untuk sem kedua. Ye, memang carry marks tapi macam tak rasa apa-apa.entahlah..mungkin sebab petang? metabolism jd rendah dan mood tak dapat dikawal dengan baik. Ada kaitan? hm. lecturer macam tak kisah kami ni belajar ke tak, HUSNA... dont too depend sangat pada lecturer. banyyakkkkkan baca Pearson tuu. note yang lecturer bagi pon ade.. Alhamdulillah...



Pagi tadi juga, test math.gembira.padahal just nak sedapkan hati malam tadi tak study sbb trtidur. Ye, ye, memang suka math. rasa dah salah bidang apabila markah math lagi tinggi-tinggi-tinggi daripada bio. kalau belajar math, suka sebab banyak jalan kerja. rasa otak pun mampu bergerak, meningkat kan lagi level MAOA (monoamino oxidase A) supaya tak jadi antisocial. mungkin dari dlu lg MAOA rendah.ntah.. bila banyak membaca, lagi banyak kita tahu, sesuai lah dengan ayat pertama dari Allah di dalam Al Quran " Iqra' ". dalam kelas bio tadi, lecturer ade cakap yang Malaysia terselamat dari TSUNAMI kerana dilindungi oleh Sumatera, Bornea dan kawasan lain cam tu jugak. tambahan untuk lingkaran api pasifik.. sekali lagi terselamat dari kawasan gunung berapi. Are this is just kebetulan? No. theres no kebetulan. its qada'. in my opinion, Allah cuma bagi masa dan ketika untuk Allah lihat, sebanyak mana hambanya di Malaysia akan bersyukur dan bertaqwa kepadaNya. sangat sedikit hamba Allah yang bersyukur..


Dalam minggu ni sangat sibuk kerana EXAM. biasa lah tu, student time exam je bz. yeke? hari rabu lepas baru je amik test chem. Alhamdulillah, hrap-hrap ade perkembangan.. bila tiba bab kimia paling suka setadi oxidation. jawablah sendiri kenapa.



lastly, comment pasal exam IELTS. yet i know manipal requirement is band 6.5. Seems to hard. i think for others friends, it is reward. for first test i got 5 while others 6-7.5.. thank God at least ade nombor. Alhamdulillah. IELTS untuk semester ni untuk writing and speaking. bila bercakap memang jawo johor kluar semua. so? nak wat macam mana? nak salahkan ibu mengandung? sorry its not me. pada sesiapa yang mengahadapi situasi yang sama, tolong realise yang ni semua atas DUIT anda sendiri. Doa-usaha-ikhtiar-tawakal. sebolehnya, usaha sehabis boleh. klau cakap english time nak test je (mcm i), dapat band 2 pun tak leh salah orng lain la.pastu ada hati nak jeles kat orang lain. ada lagi tu yang order daging fresh sedara sendiri lagi utk wat lunch, salahkan examiner. tolong ye jangan. jangan last minute.


sikuzu
budak intec je tahu, hehe. saat yang paling ditunggu-tunggu setiap hari khamis jam 12.50. jemput datang :) edisi sikuzu kali ni saya dapat realise satu benda yang sangat penting. apa dia na?
matlamat hidup.


liana:apa matlamat hidup u?
liani:nak jadi doktor.
liana:then?
liani:kahwin.
liana:then?
liani:bahagia. bukan ke hidup untuk bahagia 'je'?


tak jelas.hm, common answer right? u nak jadi apa? apa matlamat hidup u?answer scheme: pilot, great people mcm Charles Darwin(i tak nak jadi monyet) , engineer, arkitek, cikgu dan macam-macam lagi. apabila ditanya ditanya penghujungnya-hanya nak ada cicit. tu je ke?
macam ni, speaker sikuzu tu cakap:
"begin something with the end in mind" .orang yang paling cerdik, yang meletakkan end nya selepas kematian. faham ke..?


contohnya dalam main satu game - kita mesti ada matlamat nak menang. tak kira macam mana cara, langgar peraturan ke, apa ke, janji nak menang. kena kad pun salahkan pengadil, lepas tu gaduh antara dua pasukan. yela, matlamat nak menang...kan? cuba kalau letakkan matlamat nak buat kawan.. (nak kawan ngan Teves boleh?) so, menang atau kalah, apa yang kita dapat, kita akan redha, yg pnting ikatan persahabatan tu tak tercalar sikit pun. haa macam tu la.. lagi satu, works as one team..go go go. tetiba semangat!
jadi..
saya..
nak..
beralih....


c.....
i......




n.....
t.....






a.....
kepada......




jadi dengan ini,saya nak beralih cinta kepada O&G :)
selamat tinggal paed and anest... 
supaya saya dapat melindungi muslimah wal mukminah yang ingin melahirkan anak. biarlah choice utama mereka doktor muslimah yang pakar.insyaAllah..Baru saya tahu hala tuju hidup ini, ade 'tugas' yang lebih utama.sebenarnya apa-apa pekerjaan pun boleh.yang penting, kenapa? so, setelah menetapkan matlamat dalam menentukan pekerjaan, berjalan lah kearah itu... semoga kalian mendapat berkat dan redha Nya.
sebaik-baik matlamat tu hendaklah jelas, selari dengan Islam..berulah namanya tak semata-mata kerana dunia..

so, lepas ni mesti buat yang terbaik dlam setadi, kehidupan, pemakanan,kesihatan, overall kehidupan..baru-baru ni ke kurus kursus, orang tu cakap "awak orang penting"- manusia buat bodoh kerana mereka sendiri tak tahu apa kepentingan mereka masing-masing. Akhirnya mati bodoh-bodoh je. Nauzubillah..isilah masa di dunia yang sementara ini dengan perkara yang dikehendaki Allah.. khalifah & ibadat kepadaNya.. jangan lupa.. letakkan niat dalam setiap amalan.. innama 'amalu binniat..


ich liebe dich,guten tag.
salam, majHR 2011.

2 tazkiyah & taujih:

la'maca said...

hehehe... bagus kak, ada perkembangan... tak rabun aku baca blog kau... :P

sakinah said...

suke.kite same2 jd pakar o&g.insyaAllah