Pages

Sunday, February 27, 2011

Ghempah Bummmiy & Construction

Bismillahirahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t. kepada pembaca yang setia (even stalker.hehe)


(mood nangis) ishk ishk ishk.baru-baru ni ada sesuatu yang menimpa kami warga akasia,lebih-lebih lagi penghuni di tingkat 5.Malang tidak berbau bacin. Kami bersyukur ke hadrat Ilahi kerana tiada jiwa yang trkorban,walaupun keadaan amat tegang pada ketika itu.Pada waktu itu, saya dibilik manakala 2 orang lagi rakan serumah di ruang tamu sedang setadi.nasib kami sekali lagi baik kerana seorang lagi rakan tiada di rumah.petang sebelum kejadian berlaku,angin sangat kuat dan hujan renyai-renyai kalau tak silap.perhatikan gambar di bawah sambil menyediakan tisu Scotts ye.bersedia...scroll slow slow...




ala Husna, bukan ada apa apa pun. ok baiklah.ini kali kedua.memang hingar bingar keadaan dalam rumah.ingat kan gempa bumi scala ritcher 7.rasanya ni kesan resonance. bila wavelenght angin dah sama dengan kekuatan dinding, membuatkan zarah dalam simen bergetar dan bergetar lagi dan jatuh.pap pap pap pappp.hancur hati tengok dapur jadi macam ni. tak salahkan siapa-siapa pun.kami anggap ni semua lumrah-suratan-takdir-ajal-maut-jodoh-pertemuan di tangan Tuhan.


Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud:"Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakal." (surah Ali Imran ayat 159)
Rasulullah s.a.w. pernah bersabda: "kalau sabar itu seorang lelaki,tentulah dia mulia.Allah menyukai orang-orang yang sabar."


Masa kali kedua berlaku, terdetik dah di hati kami untuk wat donno je. sebab kalau havoc sangat pun, takkan merubah keadaan. benda nak jadi.so, housemate susun je serpihan-serpihan tu kat tepi dan sapu-sapu sikit lepas tu sambung wat kerja masing-masing.kami berpegang pada sabar dan tawakal pada Allah.itu lebih baik dari menyalahkan mana-mana pihak.cuma..... yela sebagai seorang 'muda' yang matang berfikir yang nak berfikir how is this can happen after believe semua memang ketentuan Allah.for what reason? bulatkan jawapan yang betul.
A. constructer cuba mengaut keuntungan dengan menipu ketika pembikinan dinding
B. 'pangsapuri' sudah lama dan dinding dah expired
C. dinding memang diciptakan untuk runtuh selang beberapa tahun(trick perniagaan)
D. dinding dan simen murahan
 apa-apa pun, kita kena lah husnu dzon ye (bersangka baik). 
ok. habis cerita tentang construction.


tips menjadi kaya: Rasulullah s.a.w. bersabda : "siapa ingin menjadi manusia terkaya,hendaklah dia lebih mempercayai yang ada di sisi Allah daripada yang ada bersamanya" renungkan.. kita ni saudara, nak banding dengan Allah, heyh, malu rasanya. tak de apa pun kita. Asalnya dari tanah, kembali nya juga ke tanah. Tanah yang orang pijak-pijak tu, yang berbau tu.itulah kita. Sebab itu juga kita diajar Islam untuk bersujud, untuk kita kenal siapa diri kita, siapa kita dengan Allah. sedarlah...


mungkin kata-kata Rasulullah yang seterusnya ini membuatkan kita lebih termenung seketika:  "siapa di waktu pagi lebih mementingkan dunia, maka dia tidak memiliki sesuatu dari Allah. Malah Allah akan menetapkan empat hal dalam hatinya; keduakaan yang tidak pernah ada putusnya,kesibukan yang tidak pernah ada rehatnya,kefakiran yang tidak pernah kaya dan angan-angan yang tidak pernah hentinya." Ya Allah.....kerdil sungguh hambaMu ini...
Jadi, mulakanlah harimu dengan perkara yang tidak melalaikan dari Allah.Antara amalan sunat yang dapat dilakukan at least oleh seorang student mcm saya; solat sunat subuh,baca AL-Quran, Al Mathurat, Selawat ke atas Baginda yang dikasihi, dan zikir-zikir mengingati Allah... u can do more sebenarnya.. 


white haouse intec yang putih suci menenangkan hati
in the end,saya letakkan lirik lagu pemergian oleh inteam.hayatilah...bait per bait untuk kali ini...kali INI...


Kau masih tersenyum mengubat lara

Selindung derita yang kau rasa

Senyuman yang mententeramkan

Setiap insan yang kebimbangan

Hakikatnya, tak tertanggung lagi derita

Di pangkuan isterimu Humaira

Menunggu saat ketikanya

Diangkat rohmu bertemu Yang Esa

Tangan dicelup di bejana air

Kau sapu di muka mengurangkan pedih

Beralun zikir menutur kasih

Pada umat dan akhirat

c/o Dan tibalah waktu ajal bertamu

Penuh ketenangan jiwamu berlalu

Linangan air mata syahdu

Iringi pemergianmu

Oh sukarnya untuk umat menerima

Bahkan payah untuk Umar mempercaya

Tetapi iman merelakan jua

Bahawa manusia kan mati akhirnya

Tak terlafaz kata mengungkap hiba

Gerhanalah seluruh semesta

Walaupun kau telah tiada

Bersemarak cintamu selamanya

Ya Rasulallah

Kau tinggalkan kami warisan yang abadi

Dan bersaksilah sesungguhnya

Kami merinduimu



credit to: http://liriknasyid.com
video ada di sini: pemergianmu - in team




ich liebe dich, guten nacht.
salam, majHR 2011.

1 tazkiyah & taujih:

la'maca said...

E una berat sangat maka stiap kali una berjalan di dalam rumah... diding2 marmar mengalami sentakana demi sentaka... maka jatuhlah mereka semua... sob3... :P